ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

istorika photo

Αμέσως μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς, θεωρήθηκε σκόπιμη η συγγραφή μιας σύντομης ιστορίας της Βλαχοκερασιάς. Στην πρόκληση ανταποκρίθηκαν τα μέλη της Επιτροπής και εκπαιδευτικοί Άγγελος Μπιστόλας (Δάσκαλος) και η Άννα Μαρτίνου (Καθηγήτρια Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας) (βλ. εικόνα) οι οποίοι στην πορεία διεύρυναν το αντικείμενο ώστε να συμπεριλάβει σημαντικά δημογραφικά και λαογραφικά στοιχεία για το χωριό μας.

Περισσότερα...

File Name

eikonaΤο υλικό της παρούσας θεματικής ενότητας περιορίζεται στους αγώνες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ξεκινώντας με την ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ως γνωστό, εγκαταστάθηκε στον ελλαδικό χώρο μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Μετά την επιτυχή έκβαση της επανάστασης, ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Ο αγώνας του 1821 εξασφάλισε την απελευθέρωση της Πελοποννήσου και μέρους της Στερεάς Ελλάδας. Ακολούθησε η προσάρτηση της Θεσσαλίας (1881), της Μακεδονίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1913), της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων) μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1919), και των Δωδεκανήσων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1947)[1]. [Αναμφίβολα, ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων στο Αλβανικό Μέτωπο και η συμπαράταξή τους με τους «Συμμάχους» (νικητές) διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις κατακτήσεις της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο].

Περισσότερα...

Όπως έχουμε αναφέρει και στη «γενική εισαγωγή του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» (Βλ. Αρχική σελίδα), το Ψ. Μ. Β. είναι «ένα ανοιχτό σύστημα το οποίο μπορεί να συμπληρώνεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να διορθώνεται…».  Ο εμπλουτισμός μπορεί να γίνεται είτε με την προσθήκη νέου υλικού (π.χ. φωτογραφίες, ντοκουμέντα κτλ.) στις υπάρχουσες υποκατηγορίες (τα φλίπινγκ μπουκ ή ηλεκτρονικά βιβλία) είτε με την εισαγωγή νέων υποκατηγοριών, δηλαδή μετά από μια ριζικότερη αναδιάρθρωση του Ψ. Μ. Μέχρι τώρα, υπερισχύει ο εμπλουτισμός των υπαρχουσών υποκατηγοριών, με εξαίρεση την σύσταση της υποκατηγορίας «Ευθυμογραφημάτων» μετά από πρόταση του μέλους της Επιτροπής, Άννας Μαρτίνου.

Περισσότερα...

efthimo coverΌπως έχουμε αναφέρει και στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου, το Ψ. Μ. είναι ένα ανοικτό σύστημα το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αυγούστου του 2017, η Επιτροπή του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς δέχθηκε την πρόταση των Άγγελου Μπιστόλα/Άννας Μαρτίνου για την δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας περιεχομένου υπό τον τίτλο «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών». Η νέα υποκατηγορία θα αναφέρεται σε σύντομες, εύθυμες, καθημερινές ιστορίες, τις οποίες οι Βλαχοκερασιώτες πέρασαν προφορικά από γενεά σε γενεά και θα αποτελέσει μια υπο-σελίδα στο πλαίσιο της γενικής θεματικής ενότητας «Ιστορία – Παραδόσεις».

Μια ιδέα για το νέο περιεχόμενο μπορούν να σχηματίσουν οι επισκέπτες του Ψ. Μ. Β. από τα πρώτα ευθυμογραφήματα που εμπεριέχονται στο σχετικό ηλεκτρονικό βιβλίο και που έχουν συλλεχθεί από διαφόρους συμπατριώτες, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά1.

Κάντε κλίκ στην εικόνα ή εδώ για ανάγνωση.

Περισσότερα...

Ο Ευστάθιος Κοπίτας ή Κοπιτόπουλος, όπως το μετέτρεψαν πολλοί εν Αθήναις Κοπιταίοι – και  πρώτος, ο αδερφός του παππού μου, Ηλίας Ευσταθίου Κοπίτας (1867-1952) – γεννήθηκε στον Κοπελιά το 1894. Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Ευσταθίου Κοπίτα (1864-28/1/1949) και της Αικατερίνης Γεωργίου Σκούφη (1861-2/3/1949). Νονά του ήταν η Βασιλική Τσίγκου, κόρη του κοινοτάρχη Βλαχοκερασιάς Γιάννη Τσίγκου (βλέπε Ψ.Μ.Β., "Κοινοτικές και Δημοτικές Δράσεις" σ. 2). Έζησε στο χωριό ως τα δεκατρία του χρόνια και πήγε μόνο μέχρι και Γ' δημοτικού. Ήρθε στην Αθήνα στις 17/7/1907, κοντά στον προαναφερθέντα θείο του, Ηλία, ο οποίος ήταν λαδέμπορος στην Πλατεία Αγ. Αναργύρων στου Ψειρή, από το 1888.

Περισσότερα...

zaxos-profil.jpg
     Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1910 ως το τρίτο παιδί από τα εννέα παιδιά της οικογένειας του Ιωάννη και της Αγγελικής Ζάχου, στο χωριό Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.
 
     Τελειώνοντας τις βασικές του σπουδές στο Δημοτικό και το Σχολαρχείο, φοίτησε στο  πενταετές Διδασκαλείο Τρίπολης, από το οποίο πήρε το πτυχίο του δημοδιδασκάλου με βαθμό άριστα.
 
     Πρωτοδιορίστηκε ως δάσκαλος στις 4 Μαρτίου 1930 στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Μέλισσα του νομού Ξάνθης. Εκεί και παντρεύτηκε το 1933.
 
     Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο εναντίον των Ιταλών εισβολέων ως υπαξιωματικός. Με την κατάρρευση του μετώπου, ύστερα από την εισβολή των Γερμανών, επέστρεψε στη Βλαχοκερασιά, μη μπορώντας να πάει στην οικογένειά του στη Θράκη, μια και ολόκληρη η περιοχή είχε παραχωρηθεί από τους Γερμανούς κατακτητές  στους συμμάχους τους Βούλγαρους. Έτσι στις 14.6.1941 αποσπάσθηκε ως δάσκαλος στο 3θέσιο Δημοτικό σχολείο της Βλαχοκερασιάς.

Περισσότερα...

petropoulos.jpg

Γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά, Αρκαδίας, το 1906, το μεγαλύτερο από τα 5 επιζόντα παιδιά του Νικολάου Π. Πετρόπουλου και της Κωνσταντίνας Γ. Μπιστόλα Τα άλλα 4 αδέλφια κατά σειρά γεννήσεως ήταν ο Γιώργης (1909), ο Γιάννης (1916), ο Χρήστος (1921) και η Ευτυχία (1923). Λέμε «επιζόντα» γιατί η γιαγιά Κωνσταντίνα έκανε άλλα 2 παιδιά, τα οποία όμως δεν επέζησαν για διάφορους, άγνωστους σε μας λόγους.

Μετά τη γέννηση των δύο πρώτων παιδιών, του Πέτρου και του Γιώργη, ο πατέρας τους έφυγε για Αμερική (Πίτσμπουργκ)  ύστερα από πρόσκληση του αδελφού του Βασίλη, προφανώς για να προσκαλέσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, αφού πρώτα θα είχε ορθοποδήσει οικονομικά. Το όνειρο όμως δεν πραγματοποιήθηκε γιατί μεσολάβησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Με Βασιλικό Διάταγμα διατάχθηκε επιστράτευση των εφέδρων ομογενών. Στην περίπτωση άρνησης απειλούνταν με φυλάκιση και μόνιμη απαγόρευση επιστροφής στην πατρίδα[1]. Έτσι το 1912 ο πατέρας του, και παππούς μας Νικόλας επέστρεψε για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους αλλά και για λόγους οικογενειακούς.[2] Ο παππούς υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, στο σύνταγμα του πυροβολικού, έως τo 1916.

Περισσότερα...

giorgos_apostolopoulos.jpg«Τα χρώσταγα στη Βλαχοκερασιά»

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά από αγροτική οικογένεια, παιδί του Παναγιώτη Αποστολόπουλου και της Ελένης. Γεννήθηκε το 1949 στη διάρκεια του Εμφυλίου και όταν βαφτίστηκε πήρε το όνομα του σκοτωμένου στην Κατοχή θείου του, αδελφού της μάνας του, Γεωργίου Λάγκα.

Από μικρός ενδιαφερόταν για τη μουσική που τον συνέπαιρνε. « Όταν ήμουν στο χωριό μικρός, περνούσαν οι πραματευτές με την κόρνα που έβαζαν δισκάκια και μαγευόμουν με τα τραγούδια, που τα μάθαινα όλα απέξω», θυμάται ο ίδιος. Φαίνεται ότι υπήρχε η προδιάθεση, αφού και ο παππούς του ο Μιχάλης στην Καλτεζιά χτυπούσε το νταούλι, που το μετέφερε η γιαγιά του στα πανηγύρια, αλλά και η μητέρα του τραγουδούσε ωραία στα χωράφια που θέριζαν, τρυγούσαν κτλ. και έτσι είχε ακούσματα.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

Κατά τη συνάντησή της τον Δεκαπενταύγουστο του 2017, η Επιτροπή Ψ.Μ.Β. αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου φλίπινγκ μπουκ με την ενσωμάτωση του «Μητρώου Αρρένων Βλαχοκερασιάς» στο Ψ.Μ.Β. Η ενσωμάτωση του σχετικού Μητρώου προϋποθέτει ταυτόχρονα την σύσταση μιας νέας υποκατηγορίας (νέας «Θεματικής ενότητας») – με την επωνυμία «Μητρώα Γεννήσεων», η οποία θα περιλαμβάνει (α) το ήδη υπάρχον υλικό (β) το πρόσφατα ενταχθέν υλικό και (γ) το υλικό που πιθανόν να ενσωματωθεί στο μέλλον.

Το υπάρχον υλικό αφορά στο «Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας», το οποίο παραδόθηκε από τον ομογενή Σπύρο Ευαγ. Πετρόπουλο στον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, Άγγελο Μπιστόλα, για μελλοντική αξιοποίηση (Τα Μητρώο είχε δώσει στον Σπύρο Πετρόπουλο ο Θείος του, Ηλιας Πετρόπουλος, ο οποίος είχε χρηματίσει μέλος του Δ.Σ. του 1ου Συλόγου Βλαχοκερασιωτών στο Κολόμβους, Οχάιο). Το σχετικό Μητρώο καλύπτει την περίοδο 1846-1878 και εμπεριέχει τα στοιχεία μητρώου γέννησης αρρένων από τέσσερα χωριά: την Βλαχοκερασιά, την Αρβανιτοκερασιά, το Αλουποχώρι και το Ζέλι. Η Επιτροπή εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον Άγγελο για τη σάρωση του Μητρώου και την παραχώρησή του στο Ψ. Μ.Β.

Το «Μητρώο Αρρένων Βλαχοκερασιάς» (ΜΑΒ) καλύπτει την περίοδο 1837-1953 και αφορά αποκλειστικά στην κοινότητα της Βλαχοκερασιάς. Η φωτογράφιση του σχετικού αρχείου (που μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη φυλάσσεται στην Τρίπολη - έδρα του Δήμου Τρίπολης) έγινε από τον ερευνητή-συγγραφέα Πέτρο Σαραντάκη. Τις ευχαριστίες μας στον Πέτρο Σαραντάκη καθώς και στην Βασιλική Λυμπεροπούλου, υπάλληλο του Δήμου Τρίπολης (Τμήμα Δημοτολογίου), για την διευκόλυνση της διαδικασίας φωτογράφισης. Σημειώνουμε ότι στο εξώφυλλο του ΜΑΒ έχουν δημιουργηθεί πέντε συνδέσεις. Οι τρεις πρώτες αφορούν στην πρώτη περίοδο (1837-1936), η τέταρτη στην δεύτερη περίοδο (1937-1949) και η πέμπτη στην τρίτη περίοδο (1950-1953). Οι τρεις περίοδοι αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά μητρώα αρρένων Βλαχοκερασιάς, τα οποία έχουν ενοποιηθεί σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.

Η νέα υποκατηγορία (θεματική ενότητα), «Μητρώα Γεννήσεων», περιλαμβάνει – κατά αλφαβητική σειρά και αρχαιότητα – τα δύο μητρώα, το Μητρώο Αρρένων Βλαχοκερασιάς και το Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στο μέλλον και μητρώων θηλέων της Βλαχοκερασιάς.

Νίκος Πετρόπουλος

Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

3 Σεπτεμβρίου 2017

Πατήστε στα κατωτερω εικονίδια για να μεταβείτε στα αντίστοιχα μητρώα γεννήσεων.