ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

efthimo coverΌπως έχουμε αναφέρει και στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου, το Ψ. Μ. είναι ένα ανοικτό σύστημα το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αυγούστου του 2017, η Επιτροπή του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς δέχθηκε την πρόταση των Άγγελου Μπιστόλα/Άννας Μαρτίνου για την δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας περιεχομένου υπό τον τίτλο «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών». Η νέα υποκατηγορία θα αναφέρεται σε σύντομες, εύθυμες, καθημερινές ιστορίες, τις οποίες οι Βλαχοκερασιώτες πέρασαν προφορικά από γενεά σε γενεά και θα αποτελέσει μια υπο-σελίδα στο πλαίσιο της γενικής θεματικής ενότητας «Ιστορία – Παραδόσεις».

Μια ιδέα για το νέο περιεχόμενο μπορούν να σχηματίσουν οι επισκέπτες του Ψ. Μ. Β. από τα πρώτα ευθυμογραφήματα που εμπεριέχονται στο σχετικό ηλεκτρονικό βιβλίο και που έχουν συλλεχθεί από διαφόρους συμπατριώτες, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά1.

Κάντε κλίκ στην εικόνα ή εδώ για ανάγνωση.

 Kαλωσορίζουμε ανάλογα ευθυμογραφήματα από συμπατριώτες, όπου γης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει υλικό που αφορά στις εμπειρίες ομογενών κατά την εγκατάσταση και παραμονή τους στις χώρες υποδοχής και την επιστροφή/επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε όπως οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλλουν σχετικό υλικό να ακολουθήσουν τις παρακάτω γενικές αρχές :

α) Τα κείμενα να είναι σύντομα, το πολύ μέχρι δύο, διπλού διαστήματος πληκτρολογημένες σελίδες .

β) Δεν θα πρέπει να προσβάλλουν/θίγουν κανέναν (θα πρέπει να αποφεύγεται η αναφορά ονομάτων/οικογενειών, όπου δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την ιστορία αυτή καθαυτή)

γ) Μπορούν να είναι είτε στην Ελληνική είτε στην Αγγλική και, εφόσον το επιθυμεί ο αποστολέας, να διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή από τον Άγγελο, πριν από τη δημοσίευσή τους2 (Ό, τι σταλεί στην Αγγλική γλώσσα, μπορεί να μεταφραστεί στην Ελληνική από την Άννα, εφόσον το επιθυμεί ο αποστολέας).

δ) Τα γραπτά κείμενα να υποβάλλονται ως αρχεία WORD και τα σκίτσα σε μορφή JPG (και όχι σε μορφή PDF), έτσι ώστε να διευκολυνθεί η Επιτροπή Ψ. Μ. στο στήσιμο της σελίδας.

Όποιοι από τους συμπατριώτες ενδιαφέρονται να μοιραστούν τις Ιστορίες τους, ας επικοινωνήσουν με τον Άγγελο Μπιστόλα (στην ηλεκτρονική διεύθυνση anmartinou@yahoo.gr ή στο τηλ. 6979721953)

  • Άγγελος Μπιστόλας                                                         Νίκος Π. Πετρόπουλος
  • Άννα Μαρτίνου                                                              Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

Μέλη της Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

1 Τα κείμενα μπορούν να συνοδεύονται και από σκίτσα σχετικά με το περιεχόμενο, τα οποία θα είναι έργο-συνεισφορά επαγγελματιών ή ερασιτεχνών σκιτσογράφων. Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα των δημιουργών θα αναφέρονται στις σχετικές σελίδες.

2 Την ιστορία μπορεί να την διηγηθεί, όποιος το επιθυμεί προφορικά στον ίδιο τον Άγγελο και αυτός να την καταγράψει αναφέροντας το όνομα του συμπατριώτη που την αφηγήθηκε. 

Μια Νέα Σελίδα