ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

dimarxeio.jpg

Διαχρονικά, η Βλαχοκερασιά, όπως και άλλα χωριά της χώρας, έχει υποστεί πολυάριθμες διοικητικές μεταβολές. Για μια επισκόπηση των διοικητικών μεταβολών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ο/η ενδιαφερόμενος/η παραπέμπεται στη σύντομη ιστορία της Βλαχοκερασιάς που συνέγραψε ο δάσκαλος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, Άγγελος Μπιστόλας, με τους συνεργάτες του. Σημειωτέον ότι το πόνημα αυτό περιλαμβάνει και λίστα των Προέδρωνημάρχων μετά το 1935 καθώς και τους προβληματισμούς για την ονομασία του χωριού. Ο επισκέπτης καλείται να ανατρέξει στο Δεύτερο Μέρος "Δημογραφικές και Διοικητικές Μεταβολές") της μονογραφιάς Βλαχοκεραια: Ιστορικά, Δημογραφικά και Λαογραφικά Στοιχεία του Άγγελου Μπιστόλα και συνεργατών. Συνεπώς, στην παρούσα ενότητα δεν θα επαναλάβουμε τις λεπτομέρειες για τις διοικητικές μεταβολές. Όμως θα πρέπει να αιτιολογήσουμε γιατί η παρούσα ενότητα φέρει το τίτλο «κοινοτικές και δημοτικές δράσεις».

Με την διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστρια» (1997), η οποία μείωσε τον αριθμό των κοινοτήτων, η Βλαχοκερασιά από «Κοινότητα» έγινε «Δημοτική Κοινότητα» και υπήχθη στο Δήμο Σκιρίτιδας»[1], με έδρα του Δήμου τη Βλαχοκερασιά. Με την τελευταία μεταρρύθμιση, «Καλλικράτης» (2010), η οποία μείωσε των αριθμό των Δήμων της χώρας, από «Δημοτική Κοινότητα» η Βλαχοκερασιά έγινε «Τοπική Κοινότητα» και υπήχθη στη «Δημοτική Ενότητα Σκιρίτιδας» και στο Δήμο Τρίπολης. Κάποιες από τις δράσεις της παρούσας ενότητας, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινότητας και άλλες στο πλαίσιο του Δήμου Σκιρίτιδας.

Το υλικό που διαθέτουμε, για την παρούσα ενότητα, επικεντρώνεται σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως κατά τον 20ου αιώνα. Η ενότητα ξεκινά με μια φωτογραφία από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου απεικονίζονται μερικοί από τους Κοινοτάρχες της Αρκαδίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας Βλαχοκερασιώτης. Συνεχίζεται με φωτογραφικό υλικό από τον συμπατριώτη Ιωάννη Ζέππο, τέως Πρόεδρο της Κοινότητας της Βλαχοκερασιάς, ο οποίος είχε πλούσια και πολυετή δράση στα κοινά του χωριού. Σε μια σχετική υπερσύνδεση, ο Γιάννης αφηγείται τις οικογενειακές του περιπέτειες στην Κατοχή, την αποδημία ολόκληρης της πολύτεκνης οικογένειας του τη δεκαετία του 1950 καθώς και τις πολυάριθμες κοινοτικές και εκκλησιαστικές του δράσεις τη δεκαετία του 1960 και μετά. 

Η περιήγηση συνεχίζεται με φωτογραφικό υλικό και υπερσυνδέσεις που αφορούν την κτηριακή υποδομή της Κοινότητας και του Δήμου Σκιρίτιδας, το γραφείο του Δημάρχου Σκιρίτιδας και τους συνεργάτες του. Το υλικό περιλαμβάνει και το κτίριο (κληροδότημα) του Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλου το οποίο διαδοχικά στέγασε τα διοικητικά γραφεία της κοινότητας και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) κατ τώρα στεγάζει το Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχοκερασιάς. Αρχές του 2016, το ΚΕΠ μεταστεγάστηκε στο κεντρικό κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας. Οι δύο υπερσυνδέσεις σύντομα κείμενα γραμμένα από τη Δήμητρα Ν. Χρόνη, Γραμματέα της Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας μας κατατοπίζουν για το ιστορικό κατασκευής και τις μεταβολές χρήσεων του Κοινοτικού Καταστήματος και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η θεματική ενότητα ολοκληρώνεται με ενδεικτικά έργα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες ετήσιες και περιστασιακές   της Κοινότητας της Βλαχοκερασιάς και του Δήμου Σκιρίτιδας την περίοδο 1990-2015. Ειδικότερα το φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την κατασκευή του αιολικού πάρκου, τη συνέλευση/συζήτηση για έργα υποδομής, το σεισμογράφο στην πλαγιά των Αγίων Αποστόλων, την κατασκευή δημόσιας βρύσης, το ετήσιο πανηγύρι με ζωντανή μουσική και διάσημους καλλιτέχνες, καθώς και από τους αγώνες στίβου (Μαραθώνιο), ιππασίας και ράλι αυτοκινήτων[2]. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούμε τις υπερσυνδέσεις με το υλικό για το αιολικό πάρκο και τον Μαραθώνιο της Βλαχοκερασιάς.

Συγκεκριμένα, οι υπερσυνδέσεις με το υλικό που αφορά στο αιολικό πάρκο περιλαμβάνουν (1) μια έκθεση του τότε Δημάρχου Σκιρίτιδας, Κ. Κατσαφάνα, η οποία πραγματεύεται τα οικολογικά και οικονομικά οφέλη για την Κοινότητα και τη χώρα (2) μια συνθετική περίληψη του υπογράφοντα με τις βασικές παραμέτρους του πάρκου (π.χ. ισχύ) μαζί με φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις φάσεις κατασκευής καθώς και (3) ένα βίντεο κλιπ του υπογράφοντα που ελήφθη από τους Αγίους Αποστόλους και δείχνει το πάρκο εν ώρα πλήρους λειτουργίας. Το αιολικό πάρκο, ένα «έργο πνοής», χτίστηκε στις άγονες βουνοκορυφές γύρω από το χωριό, αξιοποιώντας τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.

Ο τοπικός μαραθώνιος, με την επωνυμία «Κούρεια», ο οποίος λάμβανε χώρα σχεδόν για μια δεκαετία (1994-2004), μέχρι και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, συνδέεται με ένα ντοκουμέντο και ένα βίντεο κλιπ από το YouTube. Το ντοκουμέντο αφορά μια τεκμηριωμένη εισήγηση του Δημήτρη Καραϊσκου, μέλους του ΣΕΒΑΣ Πειραιά (Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου) προς τον Πρόεδρο του ΣΕΒΑΣ-Πειραιά, Παν. Κανακάρη, για τη διεξαγωγή των «Κουρείων» στη Βλαχοκερασιά[3]Το βίντεο κλιπ δείχνει τον υπερ-μαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο, ο οποίος γεννήθηκε στο Μερκοβούνι Αρκαδίας, να τρέχει στο Σπάρταθλον και να μιλά στους Σπαρτιάτες για τη συμβολική σημασία της Μάχης του Μαραθώνα ως προς την τρέχουσα κρίση που περνά η χώρα μας.

Παρά την αξιόλογη προσφορά υλικού, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια εμπλουτισμού της παρούσας ενότητας. Έχουμε κενά υλικού (φωτογραφίες, ντοκουμέντα κτλ.) για τις περιόδους 1850-1910 και 1920-1990. Επιπλέον, αναζητούμε φιλμ/βίντεο κλιπ για τους αγώνες στίβου (Κούρεια), ιππασίας και ράλι που διεξήχθησαν στο χωριό μας. Είμαστε βέβαιοι κάποιοι από τους θεατές θα έχουν απαθανατίσει με τις σύγχρονες κάμερές τους αγώνες. Ώστόσο, η Επιτροπή καλωσορίζει οποιοδήποτε συμπληρωτικό υλικό έχει σχέση με δραστηριότητες της κοινότητας.

Νίκος Π. Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

Πατήστε εδώ ή στην επάνω εικόνα για μια περιήγηση στο φλίπινγκ μπουκ.


[1] Βλ. σχετική υπερσύνδεση/άρθρο του Λευτέρη Απ. Σουρλά για τη σημασία της «Σκιρίτιδας» και του ομώνυμου λόχου στην αρχαιότητα.  Ο Λόχος πολέμησε τους Πέρσες στο πλευρό του Λεωνίδα.

[2] Σημειώνουμε ότι οι αγώνες ιππασίας και ράλι έλαβαν χώρα σε περιοχές  όπου οι πρόγονοί μας είχαν τους σιτοβολώνες, τα αμπέλια και τους  βοσκοτόπους τους.

[3] Η ιδέα για τα «Κούρεια» ήταν του Κώστα Μεσολόγγη, εκ Πειραιώς, πρώην αθλητή στίβου (Εθνικής Στίβου και Ενόπλων Δυνάμεων), μέλους του ΣΕΒΑΣ Πειραιά και συζύγου της συμπατριώτισσας Αναστασίας Μιτσοπούλου.  Οι δυο τους διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και υλοποίηση της ιδέας. 

Μια Νέα Σελίδα