ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

alogo-s.jpgΣε προηγούμενες θεματικές ενότητες καλύψαμε τις δραστηριότητες συλλόγων Βλαχοκερασιωτών στην περιοχή της Αττικής και στη διασπορά. Η παρούσα ενότητα ασχολείται με τους συλλόγους με έδρα τη Βλαχοκερασιά, επιχειρώντας μια ιστορική προσέγγιση. Ο πρώτος αναγνωρισμένος Σύλλογος με έδρα τη Βλαχοκερασιά, ήταν η «Αδελφότης Βλαχοκερασιωτών, Η Μανθυρέα», η οποία συστάθηκε το 1920, σύμφωνα με το καταστατικό που είχε στο αρχείο του ο Άγγελος Μπιστόλας.

Τα ονόματα των ιδρυτικών μελών του Δ.Σ. αναγράφονται στο τέλος του καταστατικού. Σε συνεργασία με το Γιάννη Ζέππο ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. που αναγράφονταν στο τέλος του καταστατικού. Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τους απογόνους τους και εξασφαλίσαμε τις φωτογραφίες τεσσάρων μελών του Δ.Σ., περιλαμβανομένου και του Προέδρου Νικολάου Ελ. Μάνου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους απογόνους τους, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Δ. Σ. είχαν ζήσει στην Αμερική και κάποια από αυτά (π.χ. ο Πρόεδρος) είχαν πρωτοστατήσει και στην ίδρυση του αντίστοιχου συλλόγου στο Πίτσμπουργκ[1]. Προφανώς, έτσι εξηγούνται και οι ομοιότητες στις ονομασίες μεταξύ των συλλόγων στην Αμερική και στη Βλαχοκερασιά (Βλ. θεματική ενότητα, «Δραστηριότητες Ομογενών Βλαχοκερασιωτών»)[2]. Ο επισκέπτης μπορεί να ανατρέξει στις υπερσυνδέσεις που αφορούν στο καταστατικό τους και στο ιστορικό των συλλόγων Βλαχοκερασιάς για περισσότερες πληροφορίες.

 Όπως αναφέρεται και στο ιστορικό των συλλόγων Βλαχοκερασιάς, που συντάχθηκε από τη Μαρία Κοπίτα και τον υποφαινόμενο, δεν γνωρίζουμε την ακριβή διάρκεια λειτουργίας της «Αδελφότητας». Εικάζεται ότι δραστηριοποιήθηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Επίσης, δε γνωρίζουμε πόσα από τα μέλη της έμειναν στην Ελλάδα, επέστρεψαν στην Αμερική ή πηγαινοέρχονταν μεταξύ των δύο προορισμών. Αναμφίβολα, η δράση της θα επηρεάστηκε ή περιορίστηκε από την κρίση του 1929. Σημειώνουμε, τέλος, ότι μεσολάβησαν και άλλα παγκόσμιας και εθνικής σημασίας γεγονότα (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και Εμφύλιος Πόλεμος) που ενδέχεται να επέδρασαν ανασταλτικά στις δράσεις του πρωτοπόρου συλλόγου. Η συλλογική δραστηριότητα στο χωριό επανεμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με τη μεταπολίτευση.

Το 1979 εμφανίζεται ο δεύτερος αναγνωρισμένος σύλλογος, ο «Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχοκερασιωτών», ο οποίος ασχολήθηκε με τη διοργάνωση του πανηγυριού της 15ης Αυγούστου, τον εορτασμό της πρωτομαγιάς και την οργάνωση γλεντιών. Αξιόπιστες τοπικές πηγές ανέφεραν σκαμπανεβάσματα στην πορεία του Συλλόγου μεταξύ των ετών 1979 και 2004, ενώ ο τότε Πρόεδρος του «Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής», Σπύρος Κώτσινας, έγραψε σε άρθρο του ότι ο παραπάνω σύλλογος «είναι υπό διάλυση»[3]. Παράλληλα απαριθμεί και τις αντικειμενικές συνθήκες που δεν ευνοούν τη σταθερή λειτουργία συλλόγων στην επαρχία, όπως είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού, η μετανάστευση νέων στις πόλεις και η εποχική μετάβαση των συγχωριανών στα χειμαδιά. Συνεπώς, το χωριό (όπως και άλλα χωριά της Ελλάδας) στερείται ενός επαρκούς αριθμού νέων που θα μπορούσαν απρόσκοπτα να υποστηρίξουν συλλόγους. Οι σχετικές αντιξοότητες μπορούν να μετριαστούν εν μέρει από την μεγάλη πρόοδο στις συγκοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες που μείωσαν τις αποστάσεις.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε υλικό για την περίοδο 1979-2004. Το φωτογραφικό υλικό της παρούσας ενότητας περιορίζεται στην περίοδο 2004-2016, την περίοδο που ανασυστάθηκε ο «Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχοκερασιωτών (2004) και ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Νέων Βλαχοκερασιάς» (2011), ο οποίος παραμένει ενεργός μέχρι τις μέρες μας[4]. Σημειωτέον, ότι μετά το 2004, παρατηρείται μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες έχουν απαθανατισθεί με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών[5].

Το υλικό για την «Αδελφότητα» (1920) ακολουθούν φωτογραφίες της περιόδου 2004-2016, που απεικονίζουν διάφορες δραστηριότητες όπως εκδρομές, ενημέρωση για γυναικολογικά θέματα, εκθέσεις ζωγραφικής με ποικίλες θεματολογίες, οργάνωση του ετήσιου πανηγυριού, διεξαγωγή ομαδικών παιχνιδιών για παιδιά, οργάνωση της γιορτής κάστανου, τέλεση δοξολογίας για τον Καπετάν Γιάννακα και παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Ιακώβου «Η Κυρά της Ρω». Το φωτογραφικό υλικό εμπλουτίζεται με υπερσυνδέσεις. Μεταξύ αυτών είναι το (1) βιογραφικό της απερχόμενης προέδρου Μαρίας Β. Κοπίτα, η οποία χρημάτισε ως Πρόεδρος για 12 συνεχόμενα έτη καθώς και ένα άρθρο της που δημοσιεύθηκε στη «Φωνή της Βλαχοκερασιάς» για τις δραστηριότητες του συλλόγου (2) το ιστορικό των συλλόγων Βλαχοκερασιάς που προαναφέραμε (3) τα δύο καταστατικά των νεότερων συλλόγων (του «Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών» και του «Συλλόγου Νέων Βλαχοκερασιάς») (4) το άρθρο του «Βλαχοκερασιώτη» (Γιώργου Ζιάκα) για τη «Γιορτή της Παναγίας» (5) μια μινι-συλλογή με τα έργα παιδιών και φωτογραφίες από τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο ζωγραφικής μετά την βιβλιοπαρουσίαση της «Κυράς της Ρω» και τέλος (6) ένα βίντεο κλιπ (U-Tube) από τη γιορτή του κάστανου που προσέλκυσε πάνω από 1500 άτομα.

Αξίζουν επαίνους τα μέλη του Δ.Σ. του «Συλλόγου Νέων Βλαχοκερασιάς», και ειδικά η Πρόεδρος Μαρία Κοπίτα, που παρά τις σχετικές αντικειμενικές αντιξοότητες, έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανό το Σύλλογο και να προσφέρουν πλούσιο εκπολιτιστικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό έργο στους συγχωριανούς και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Είναι ζωτικής σημασίας ο Σύλλογος να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του, περιλαμβανομένης και της έκδοσης της «Φωνής της Βλαχοκερασιάς» υπό την ικανή διεύθυνση της Αγγελικής Κατσαφάνα-Μπρούσαλη. Σημειώνουμε ότι το έργο του «Συλλόγου Νέων Βλαχοκερασιάς» αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, ιδίως μετά την αδρανοποίηση του «Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής –Ο Προφήτης Ηλίας». Η επιτυχής πρόσφατη διεξαγωγή αρχαιρεσιών (25/06/2016), η σχετική ανανέωση του Δ. Σ. και η επανεκλογή της Μαρίας Κοπίτα στη θέση του Προέδρου γεννούν αισιοδοξία ότι το έργο του Συλλόγου Νέων θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί. Αξίζει την υποστήριξη όλων των Βλαχοκερασιωτών, ομογενών και φίλων τους.

Νίκος Π. Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

Πατήστε εδώ ή στην επάνω εικόνα για μια περιήγηση στο φλίπινγκ μπουκ.

 


[1] Τις ευχαριστίες μας στον Λευτέρη Σουρλά (ανιψιό του Νικολάου Μάνου), στους Μιχάλη και Γιώργη Μπόμπο (εγγόνια του Μιχάλη Μπόμπου), στον Νίκο Κ. Μπαζιώτη (εγγονό του Νικολάου Κ. Μπαζιώτη) και στον Γιώργο Κ. Σπανό (γιο του Κωνσταντίνου Α. Σπανού) για τη συμβολή τους στην παρούσα θεματική ενότητα.

[2] Κανονισμός Αδελφότητος Βλαχοκερασιωτών εν Αμερική_1916.docx

[3]«Η Φωνή του Χωριού μας», Φύλλο 38, Ιούνιος 1993

[4]Η ύπαρξη της λέξης «Νέων» στην ονομασία του συλλόγου δεν περιορίζει τις εγγραφές σε «νέους» . Ο Σύλλογος δέχεται όλες τις ηλικίες Βλαχοκερασιωτών και φίλων. Βλ. σχετική υπερσύνδεση (καταστατικό).

[5] Τις ευχαριστίες μας στη Μαρία Κοπίτα, Πρόεδρο του Σ. Ν. Β., για τη συγκέντρωση και διάθεση του σχετικού φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού.

Μια Νέα Σελίδα