ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

portrait-bistolas.jpgΟ Άγγελος Μπιστόλας του Επαμεινώνδα και της Ασήμως Μπόμπου γεννήθηκε μέσα στο πατρικό του σπίτι στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας στις 25 Ιανουαρίου του 1953. Τελείωσε το Δημοτικό και τις πρώτες τρεις τάξεις του Γυμνασίου στη Βλαχοκερασιά. Μετακόμισε στην Τρίπολη με τον αδελφό του Γιάννη, όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο το 1970. Συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης, από όπου αποφοίτησε με «ΑΡΙΣΤΑ» το 1972. Πολύ αργότερα παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων εξομοίωσης και έδωσε εξετάσεις για το πτυχίο, το οποίο πήρε με «ΑΡΙΣΤΑ».

Το 1974 κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό (σώμα Μαυροσκούφηδων), όπου και υπηρετεί για 28 μήνες ως έφεδρος αξιωματικός. Το 1976 διορίζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος σε Δημόσιο σχολείο του Περιστερίου. Συνεχίζει την καριέρα του με πενταετή υπηρεσία στα Ιδιωτικά Διδακτήρια Ι. Διαμαντόπουλου. Το 1979 παντρεύεται την Άννα Μαρτίνου και αποκτούν μία κόρη, την Ασημίνα, (σήμερα Δικηγόρο παρ’ Αρείω). Το 2014 αποκτά έναν εγγονό, τον Γεώργιο Πολυχρονόπουλο, γιο της Ασημίνας και του Δημήτρη Γ. Πολυχρονόπουλου (επίσης Δικηγόρο παρ’ Αρείω).

Το 1982 αποδέχεται το διορισμό του στο Δημόσιο, όπου και υπηρετεί μέχρι το 2010 που συνταξιοδοτείται. Κατά τη θητεία του υπηρέτησε σε θέσεις ευθύνης ως Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας, ως Υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας (8ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας), ως Δ/ντής Σχολικής Μονάδας (9ο Δημοτικό Αιγάλεω), ως εκπρόσωπος Παιδείας στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, ως Δ/ντής σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποσπασμένος στη Ν.Δ. Με την ιδιότητα του υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ευθύνης του, δημοσίευσε άρθρα σε παιδαγωγικά περιοδικά, έκανε παρουσιάσεις παιδαγωγικού υλικού σε όλα τα σχολεία ευθύνης του, έκανε έρευνες για την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δημοτικό, δημοσίευσε εκπαιδευτικές αφίσες περιβαλλοντικής εγρήγορσης, συνέγραψε φυλλάδιο, το οποίο διένειμε σε όλες τις Δ/νσης Πρωτοβάθμιας της χώρας και συνδιοργάνωσε Ημερίδες Περιβαλλοντικής Εγρήγορσης με την κ. Μαριάννα Τσεμπερλίδου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας.

Κατά τα έτη 2010-2014 που έζησε στο Λουξεμβούργο δραστηριοποιήθηκε ως εθελοντής στο πλαίσιο του Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου. Το Λουξεμβούργο, το αγαπά και το τιμά ως δεύτερη πατρίδα του. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του υπήρξε μέλος της Ελληνικής χορωδίας Λουξεμβούργου υπό τη διεύθυνση της κας Schiltz – Παπαιωάννου Καλλιόπης.

Υπήρξε ο μακροβιότερος Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, τον οποίο  υπηρέτησε συνολικά 26 χρόνια (15 ως μέλος και 11 ως Πρόεδρος). Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του είχε την ευθύνη έκδοσης της τριμηνιαίας εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ», της οποίας έχει το μεγαλύτερο μέρος των τευχών και τα διέθεσε στην Επιτροπή για τις ανάγκες του Ψηφιακού Μουσείου. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων, τα οποία μπορεί να διαβάσει ο ενδιαφερόμενος στην υπερσύνδεση που ακολουθεί. Συνεργάστηκε στην έκδοση του Ευρετηρίου των Απανταχού Βλαχοκερασιωτών υπό το συντονισμό του Πανεπιστημιακού καθηγητή Κοινωνιολογίας κου Νίκου Π. Πετρόπουλου ταυτοποιώντας τα στοιχεία των Βλαχοκερασιωτών. Ως μέλος της Επιτροπής του Ψηφιακού Μουσείου συνέγραψε τα Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία μαζί με την Άννα Μαρτίνου και τον συντονιστή κο Νίκο Π. Πετρόπουλο, αξιοποιώντας σε ένα από τα κεφάλαια και το υλικό που του είχε εμπιστευθεί για αυτό το σκοπό ο αείμνηστος φίλος του Κων/νος Κρεκούζος.

Άγγελος Ε. Μπιστόλας
Ιούλιος 2016

 

Δείγμα Έργου:

Α. Μπιστόλας Σύλλογος Βλαχοκερασιωτών Αττικής.pdf

Συγγραφικό έργο: