ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Oμογενής, οικογενειάρχης και ερασιτέχνης μουσικός

Ο Βασίλης Καστραντάς, Πίτσμπουργκ, Ιούνιος 1954 (Αρχείο Κων/νου Ε. Κοπιτόπουλου)

Ο Βασίλης Καστραντάς  γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά το 1892.

Σε νεαρή ηλικία (10-12 ετών) αναχώρησε από το λιμάνι της Πάτρας για τις ΗΠΑ (Πίτσμπουργκ). Εκεί, δούλεψε ως μάγειρας, ενώ παράλληλα φοιτούσε και σε σχολείο για την εκμάθηση της γλώσσας κτλ. Το 1927, επέστρεψε στην Ελλάδα (το χωριό) για να δει τους γονείς και συγγενείς  και μετά από μια σύντομη παραμονή 6-12 μηνών, ξαναπήγε στις ΗΠΑ όπου είχε αφήσει την επιχείρησή του. Το 1935 γύρισε στην Ελλάδα για να μείνει μόνιμα αφού είχε πωλήσει  την επιχείρηση (μαγειρείο), το αυτοκίνητό του, κτλ.

Παντρεύτηκε την Γεωργία Κ. Ζέππου με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, ένα γιο (Τάκη) και τέσσερες κόρες (Κατερίνα, Ελισάβετ, Ελευθερία και Σωτηρία). Το 1950 έφυγε πάλι για τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά ως «ανταρτόπληκτος», όπως και πολλοί νεότεροι Βλαχοκερασιώτες, έχοντας την επαγγελματική πείρα και γνωρίζοντας της γλώσσα. Το 1956-57 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα (Βλαχοκερασιά), αφού είχε συμπληρώσει και τα συντάξιμα χρόνια. Μετά την εγκατάστασή του στο χωριό, ο Βασίλης Καστραντάς, λόγω της εκπαίδευσης του στις ΗΠΑ, μεσολαβούσε για την διεκπεραίωση υποθέσεων άλλων Βλαχοκερασιωτών παλιννοστούντων σχετικών με τις συντάξεις τους κτλ.

Ήταν και ερασιτέχνης κλαριντζής, με συμπαίχτη τον Αριστείδη Μάνδρο, ο οποίος έπαιζε το λαούτο. Σύμφωνα με το γιο του Τάκη και τον  Λευτέρη Σουρλά, όταν ο Βασίλης συναντούσε συγχωριανούς, τους χαιρετούσε στ’ αγγλικά λέγοντας, «Hello my friend”. Έτσι,  απέκτησε και το «παρατσούκλι», «Χαλομάιφρεντ».

Πηγές για τα βιογραφικά στοιχεία ήταν ο Λευτέρης Σουρλάς και ο γιος του Βασίλη Καστραντά, Τάκης (Ν.Π.).