ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

dendra.jpgΤα φρουτόδεντρα, η καλλιέργεια των οποίων προϋποθέτει μια σειρά διαδικασιών (π.χ. κέντρωμα, όργωμα, κλάδεμα, ράντισμα, πότισμα, συγκομιδή, κτλ.), αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Οι καρποί τους συμπλήρωναν τις τροφές της οικογένειας, είτε ως φρέσκα φρούτα είτε ως [μακράς διάρκειας] γλυκά για την οικογένεια και το κέρασμα των μουσαφίρηδων, αλλά ήταν κατά καιρούς και πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες.

Περισσότερα...

Από τα Πηγάδια και τις Βρύσες στο Κεντρικό Δίκτυο Υδάτων[1]

vryses.jpgΒασικές πηγές υδροδότησης για τους Βλαχοκερασιώτες, πριν από την δεκαετία του 1950 ήταν τα ιδιωτικά μαγγανοπήγαδα που είχαν οι κάτοικοι είτε στην αυλή τους είτε στον κήπο τους. Εκτός από τα ιδιωτικά, υπήρχαν και τα δημόσια/κοινόχρηστα πηγάδια διασπαρμένα σε διάφορα σημεία του χωριού για χρήση απ’ όλους (π.χ. το Μαντρέικο, το Σαμπεκέικο, το Γκονέικο, το Κουβέλι, το Κοπιτέικο και το «δημόσιο»[2] πίσω από το σχολείο). Τα πηγάδια, ιδιωτικά και κοινόχρηστα, είχαν συνήθως ξύλινο κύλινδρο και ήταν χειροκίνητα, με δύο χειρολαβές στο πλάι για άντληση μεγαλύτερης ποσότητας νερού.

Περισσότερα...

vouna.jpgΟι Βλαχοκερασιώτες είχαν ποτιστικά, τα οποία αρδεύονταν από πηγές του Ευρώτα, κυρίως από το ποτάμι της Βάλτενας και δευτερευόντως από το ποταμάκι του Βαθυρέματος. Το ποτάμι της Βάλτενας και το Βαθύρεμα αποτελούν τις βορειότερες πηγές του Ευρώτα, ο οποίος ως γνωστό εκβάλει στο Λακωνικό Κόλπο. Καθώς κατεβαίναμε το ποτάμι της Βάλτενας, συναντάγαμε, δεξιά και αριστερά, δεκάδες χωράφια συγχωριανών, τα οποία έφεραν διάφορα τοπωνύμια:

Περισσότερα...

evrwtas.jpg[1] Ενδεχομένως, η παρούσα ενότητα θα έπρεπε να φέρει άλλο τίτλο, όπως «Τα Αμπέλια των Γονέων και Προγόνων μας». Σχεδόν όλα τ’ αμπέλια που κάποτε καλλιεργούνταν από τους Βλαχοκερασιώτες στην περιφέρεια του χωριού[2] έχουν ξεριζωθεί. Στη χειρότερη περίπτωση τα κτήματα έχουν εγκαταλειφθεί και κατακλυστεί από θάμνους και δάση. Στην πιο αισιόδοξη, που θεωρούμε ότι είναι και η επικρατούσα, οι νέοι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή η γενιά του 1940-60, έχουν φυτέψει καστανιές και καρυδιές, για ίδια κατανάλωση αλλά και για εμπορικούς λόγους.

Περισσότερα...

therismos.jpgΟι καλλιέργειες σιτηρών (π.χ. καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σανός, βίκος) εξασφάλιζαν την παραγωγή τροφών για τους κατοίκους και τα οικόσιτα ζώα και αποτελούσαν μια ζωτικής σημασίας αγροτική δραστηριότητα των Βλαχοκερασιωτών. Τα σιτηρά αυτά καλλιεργούνταν συνήθως σε ξερικά (μη αρδευόμενα) χωράφια, κυρίως σε πεδινές περιοχές (ή σε αναβαθμίδες) περιμετρικά του χωριού μας[1]. Δευτερευόντως, σιτοκαλλιέργειες είχαμε και  σε αρδευόμενα χωράφια  ή και στα χειμαδιά, όπου σχεδόν ο κάθε κτηματίας είχε και το αλώνι του.

Περισσότερα...

kopadi.jpgΗ κτηνοτροφία ασχολείται με την εκτροφή και αναπαραγωγή ζώων, καθώς και με την εκμετάλλευση των ίδιων των ζώων και των προϊόντων τους για την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου (τροφή, ενδυμασία, μεταφορά κτλ.)[1]. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τόσο τα ζώα ελεύθερης βοσκής (π.χ. αιγοπρόβατα, αγελάδες, κτλ) όσο και τα οικόσιτα ζώα (π.χ. χοίροι, μαλτέζες και υποζύγια κτλ.). Παλαιότερα (πριν από 60 χρόνια), σχεδόν όλοι οι Βλαχοκερασιώτες είχαν κοπάδια αιγοπροβάτων και οικόσιτα ζώα.

Περισσότερα...

xeimadiaΓεωγραφικά, τα χειμαδιά των Βλαχοκερασιωτών βρίσκονται νότια της Βλαχοκερασιάς και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Όπως υποδηλώνει και ο όρος,  τα «Χειμαδιά» είναι ένας τόπος όπου οι καιρικές συνθήκες και ο χειμώνας είναι ηπιότερα. Οι Βλαχοκερασιώτες μετακινούνταν στα Χειμαδιά για να ξεχειμάσουν με τα κοπάδια τους και/ή για τη συγκομιδή της ελιάς[1].

Περισσότερα...

και άλλα Επαγγέλματα στη Βλαχοκερασιά[1]

katastimaΠριν από τη δεκαετία του 1960, σχεδόν όλοι οι Βλαχοκερασιώτες ήταν αγρότες ή/και κτηνοτρόφοι. Όπως έχουμε ήδη περιγράψει, καλλιεργούσαν χωράφια, αμπέλια, ελιές και καρποφόρα δέντρα. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς είχαν και μικροεπιχειρήσεις, όπως αλευρόμυλους, νεροτριβές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ταβέρνες, καφενεία, τσαγκαράδικα, σιδεράδικα («γύφτικα»), γανωματάδικα, ραφτάδικα, σαμαράδικα, πεταλωτήρια, ξυλουργεία.

Περισσότερα...

exofylloΣε προηγούμενες θεματικές ενότητες αναφερθήκαμε στην απασχόληση των Βλαχοκερασιωτών που μένουν στο χωριό και δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, επιχειρήσεις). Εκτός από τα στενά επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, ο κάτοικος μιας κατά κύριο λόγο αγροτικής περιοχής έχει συνήθως και άλλες ασχολίες,οι οποίεςμπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον πόρους για την οικογένεια, να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά του, να δοκιμάσουν τις δεξιότητές του, να διατηρήσουν τα έθιμα της τοπικής κοινωνίας, να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και να ψυχαγωγήσουν.

Περισσότερα...